Stel cookie voorkeur in

Klas van de Toekomst

In basisschool obs West is een ruim lokaal speciaal ingericht voor de Klas voor de Toekomst. In dit lokaal beschikken kinderen over allerlei soorten leermiddelen, waar ze zelf een keuze uit kunnen maken om zo te bepalen op welke manier ze aan hun opdrachten willen werken.

Onder deze leermiddelen zijn allerlei soorten nieuwe technologie aanwezig, waar de leerlingen eventueel uit kunnen kiezen – al speelt het niet direct een hoofdrol in de klas. De gedachte achter deze manier van leren, waarbij kinderen zelf kiezen hoe ze werken, werkt volgens initiatiefnemer Johan Hof ideaal: “Het voorkomt dat de leraar iedere keer moet switchen naar het beste leermiddel. Dat verschilt per leerling en per moment.”

Het wegwijs maken van de kinderen in de digitale wereld wordt in de klas gefaciliteerd door onder meer een computerwand, en voldoende laptops en smartboards – naast een podium voor drama en theater, een scheikundehoek, en, niet te vergeten, zelfs een plek waar je kunt koken.

Johan is duidelijk over het hoe en waarom van deze ‘extra’ attributen: “We bouwen in de zandbak een ruïne na, het hele Romeinse rijk. Zo combineren we het bouwen met geschiedenis, bouwkunde, sociale vorming, wat je maar wilt. We zijn ook veel met bio-poppen bezig: waar zit het hart, waar zit de lever.”

De Klas van de Toekomst werkt met het idee dat kinderen al doende leren, en bij obs West krijgen kinderen zo de ruimte om zich te ontplooien en zich vaardigheden eigen te maken, die ze nodig hebben om succesvol te kunnen zijn in de toekomstige digitale maatschappij.

De Klas van de Toekomst heeft ook een eigen Facebookpagina. Klik hier om naar deze pagina te gaan.

Nieuws van onze Facebookpagina